Helyi klíma stratégiák kidolgozása, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása Türjén - KEHOP-1.2.1-18-2018-00168

eu kohezios logo

Helyi klíma stratégiák kidolgozása, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása Türjén

Türje Község Önkormányzata 100%-os, vissza nem terítendő támogatás keretében 8,4 millió forintot nyert a Széchenyi 2020 keretében megjelent „KEHOP-1.2.1-18 Helyi Klímastratégiák kidolgozása valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati kiíráson. A KEHOP-1.2.1-18-2018-00168 azonosító számú, 8 434 800 Ft összköltségű projekt keretében beszerzésre kerül egy Steora Standard okospad. Helyi klímastratégia készül, valamint akcióprogramok keretében felhívják a lakosok figyelmét a klímaváltozás jelentőségére és fórumokkal tájékoztatókkal segítik a környezeti szemléletformálás megvalósításában.
A beruházás várható befejezési dátuma: 2020. október 30.

A projekt keretében átfogó programsorozattal kívánják elérni a helyi intézményi szereplők, a lakosság, valamint a gyerekek szemléletformálását. Ehhez tájékoztató workshopokat, fórumokat tartanak, a gyerekek részére kreatív és játékos foglalkozásokat szerveznek.
A megvalósítás során nagy hangsúlyt fektetnek a mind a médiában, mind az írott sajtóban való megjelenésre. Előbbi esetén a projektet teljes mértékben elérhetővé és megismerhetővé teszik a községek honlapján. Utóbbi esetén a térségi jelentős magazinokban tesznek közzé cikkeket.

Az okospadok elsődleges funkciója, hogy a pad körüli klíma adatokat gyűjti és ezzel hozzájárul a környezet klíma változásainak nyomon követéséhez. Napelemes rendszerrel működik, ami a jelenlegi fejlettség alapján a legkörnyezetkímélőbb technológia, ezen felül alkalmas bármilyen elektronikai eszköz kábeles és kábel nélküli töltésére alkalmas, valamint internethozzáférést biztosít a felhasználók számára.

A környezeti szemléletformálás minél hatékonyabb érvényesülését segíti a „ÖkoHős Kihívás” nevű mobilapplikáció.

A projekt megvalósítása kapcsán érdemes figyelemmel kísérni a turje.hu weboldalt, ahol minden információ egy helyen megtalálható, továbbá a programsorozathoz kapcsolódó részvételre is lehetőség nyílik!

További információ:
Köllisné Bubernik Andrea Valéria
Tel.: 0630 2286463
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Türje és a klímaváltozás - Helyi klímastratégia kidolgozása„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” (David Brower)
Sokszor halljuk, olvassuk, hogy a településünkön, térségünkben megvalósult különféle fejlesztések klímavédelmi szempontok figyelembevételével valósultak meg. Hozzájárulnak például az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentéséhez, működésüket részben, vagy teljes egészében megújuló energiaforrások biztosítják, környezetük zöldebb, egészségesebb lett.  Ezek egyenként is nagyon fontos, azonban a helyi lakosság számára sokszor megfoghatatlan eredmények. Ez részben azért is lehet így, mivel a közösség eddig nem rendelkezett erre vonatkozó átfogó stratégiai dokumentummal, így a lakosság, az itt működő vállalkozások, szervezetek nem mindig tudták az ilyen hírekkel, információkkal érdemben foglalkozni.

oko1

A helyi klímastratégia egyik fő célja ezért az, hogy megmutassa, az egyes intézkedések hogyan állnak össze nagy egésszé, milyen elemekből áll az a rendszer, amit fel kell építenie a helyi társadalomnak ahhoz, hogy fenntartható módon tudjon működni.  Ez persze elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban mivel egy ilyen dokumentum nem csak egy szűk csoport számára készül, ezért kiszűrhetjük belőle a számunkra fontos gyakorlati információkat, érdekességeket. Így képet kaphatunk településünk általános környezeti, klimatikus állapotáról és iránymutatást is nyerhetünk arra vonatkozóan, hogyan tudjuk mi magunk egyénekként, vagy kis csoportként a célok elérését segíteni, hogyan tudunk bizonyos folyamatokat pozitív irányba előremozdítani.

A helyi klímastratégia létrejöttét a pályázat keretében jelentős ismeretterjesztő, szemléletformáló események is kísérik. Ezek szintén gyakorlatorientált, a mindennapi rutinok kialakítását, fejlesztését szolgáló programok. Bízunk és hiszünk benne, hogy felelős gondolkodással, valós együttműködéssel képesek vagyunk fékezni, tompítani az éghajlatváltozás negatív hatásait, képessé válhatunk oly módon alkalmazkodni a változó körülményekhez, hogy a jelentkező veszélyekre, kockázatokra amennyire csak lehet immunisak legyünk. Ez természetesen nem csupán önös érdek, településünk jó példát mutatva mások számára is követendő példákat, jó gyakorlatokat alakíthat ki, melyekre valóban büszkék lehetünk.   
Türje relatíve kedvező helyzetben van, az Alsó-Zala-völgy e területén sok szempontból kedvezőek a klimatikus adottságok, a különböző éghajlat alakító tényezők és természeti rendszerek (erdők, lankás vidékek, tavak) nagymértékben lassítják a klímaváltozást. Éppen ezért azonban hajlamosak lehetünk nem is különösképpen törődni a kihívásokkal. A minket körülvevő táj csendben küzd, de sajnos csak lassan képes adaptálódni, azaz az új életfeltételekhez alkalmazkodni, ezért a mi segítségünk nélkül lassan elfogy az ereje. Gondoljunk csak az erőt sugárzó bükkerdők visszaszorulására, a lucfenyőket ért károkra. Látszik, az őshonos, évszázadok, évezredek óta itt működő életközösségek is kezdenek felbomlani. Ilyen és ehhez hasonló problémákkal foglalkozik az elkészült klímakiadvány is, ami már elérhető a településen.
Vegyük észre a jeleket, járjunk nyitott szemmel, gondolkozzunk ok-okozati viszonyokban!
Biztosan sokan foglalkoznak az olvasók közül gyümölcs-, szőlőtermesztéssel, kiskert, konyhakert művelésével, leginkább ők azok, akik saját bőrükön tapasztalják a kiszámíthatatlan, szélsőséges éghajlati események káros hatásait (túl enyhe teleket követő kora tavaszi fagyok, aszályos időszakok). A 2020-as év megtanította nekünk, hogy az otthon megtermesztett élelmiszer, az egészséges lakó- és munkakörnyezet a legnagyobb kincsünk. A tanulást soha nincs késő elkezdeni, legyünk nyitottak, befogadóak, hogy helyi tudásbázisunk, örökségünk bővülni tudjon.

oko2

Kiadvány az éghajlatváltozás helyi sajátosságairól


A KEHOP-1.2.1-18-2018-00168 azonosítószámú, „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása Türjén” című projekt keretében készült egy elsősorban gyerekeknek és szüleiknek szóló klímafüzet, ami alapvető információkat tartalmaz a témában, meghökkentő adatokat mutat be, továbbá hasznos praktikákkal, jótanácsokkal is ellátja olvasóját. A kiadvány célja, hogy olvasmányosan adja át a benne foglalt ismereteket, segítsen a "zöldebbé" válás elindulásában.

A hasznos tanácsok kiindulási pontok lehetnek számunkra, hogy ökotudatosabb emberek legyünk, hiszen minden a változás alapja az egyéni fejlődés. A helyi problémák bemutatásának célja pedig az, hogy lássuk azt is, milyen kincseket kell megvédenünk. Fontos tudnunk, hogy már egészen apró dolgokkal, kicsi odafigyeléssel is rengeteget javíthatunk saját és közösségünk, környezetünk életterén.
A járványhelyzet miatt jelenleg online formában érhető el a kiadvány, keressék a település honlapján és facebook oldalán!
A kiadványban olvashatnak az „Ökohős kihívás” mobil applikációról is, ami további segítség lehet a napi rutinok kialakításában.

oko3  

Okospad Türjén


A Türje község Önkormányzata által megpályázott KEHOP-1.2.1-18-2018-00168 azonosítószámú, „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása Türjén” című projekt keretében a település sportpályájánál kihelyezésre került egy napelemmel működő Steora Okospad.
A modern utcabútor az inspiráló innovatív településkép minőségi formálást is segíti, szemléletformáló hatással is bír, de fontos, hogy időjárási adatok gyűjtésével is segíti a projekt céljainak megvalósulását. Az energiatermelő pad lehetőséget biztosít telefonok, okos eszközök töltésére, valamint 15-20 méteres közelében ingyenes WIFI szolgáltatás is elérhető. A pad időtálló anyagokból készült, azonban kérünk mindenkit, vigyázzunk rá, hiszen ez a településre látogatók, átutazók számára is fontos eszköz. Használják okosan!

oko6

oko7


A pad által szolgáltatott információk alapján látszik, hogy a lakosság és a vendégek használják a közösségi téren felállított padot:

oko8

Zala megye csodája gyerekszemmel

2021. április végén osztálykirándulást szerveztünk a nagygörbői Vadlán-likhoz. Az iskolabusz a település központjában található Tolnay Kúria parkjáig szállított bennünket, ahonnan gyalogosan folytattuk utunkat a természeti képződményhez. A túra a Kovácsi-hegy káprázatos hangulatú sziklafolyosóján vezetett keresztül. A látványos bazaltoszlopok úgy tornyosultak fölöttünk, mintha az óriások dobálták volna egymásra a gigászi köveket. Törpék voltunk az óriási sziklatömbök falai között. A bazaltutca tábláit és túrajeleit követve jutottunk el a barlang bejáratához, ahol pihenőpadok és asztalok várják a kirándulókat.

Rövid szusszanást követően a bátrabbakkal leereszkedtünk a Vadlán-lik szűk termeibe. A falubeliek elbeszélése szerint egy szép, fiatal lány menekült ide szerelmi bánatában. A gazdag lány szülei ugyanis eltiltották, sőt elfogatták a szegény fiút, aki gyermeküknek udvarolt. Ez az eset a leányt annyira megviselte, hogy beleőrült fájdalmába. Elbújdosott és soha többé nem látták.
Miután kipihentük magunkat, a barlangtól kb. 5 kilométeres túrával átértünk a zalaszántói Béke Sztúpához. A Világosvár elnevezésű hegyen található buddhista szentély zárt építmény. Belsejébe nem tudtunk bemenni, de az imakerekeket megforgattuk és körbejártuk az erdei tisztást. Az idő rövidsége miatt innen már busszal indultunk haza.
Tartalmas és látványos kalandban volt részünk. A természet közelségét, a történelmi és kulturális élményeket gyalogosan fedeztük fel, kellemesen elfáradtunk.

 

Türje, 2021. április
Dézsenyi Melinda of.

oko9

oko10

oko11

oko12

Kategória: